Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Twórz własny piasek kinetyczny lub gluta 03.04.2020

Poniżej podajemy przepisy na masy plastyczne takie jak: ciastolina, masa solna, mannolina, piasek kinetyczny, ciecz nienewtonowska, gluty czy naturalne farby, które mogą być świetną zabawą dla dzieci, jak i całej rodziny. Wykorzystując w przepisach naturalne materiały i artykuły spożywcze sprawiamy, że zabawa jest bezpieczna nawet dla najmłodszych dzieci. Zabawy masami plastycznymi wspierają rozwój zmysłów, rozwój poznawczy, rozwój ruchowy oraz wpływają na rozwój mowy.

Do dzieła! Twórzcie różnorodne prace plastyczne, dzielcie się z nami efektami pracy, przesyłajcie do nas zdjęcia na pocztę mailową. A po wykonaniu prac rozruszajmy nasze ciało przy piosence "Pięta, kciuk"  https://www.edumuz.pl/produkty/391/pieta-kciuk-i-klaszczemy

Trzymajcie się i pamiętajcie: siedzimy w domu i dbamy o higienę.

I. Masa solna

3 szklanki mąki

1,5 szklanka soli

1,5 szklanka wody

ewentualnie barwniki spożywcze

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i ugniatać, by stworzyć gładkie ciasta. Jeśli używamy barwników, należy ciasto podzielić na części i dodać odpowiedni kolor. W razie potrzeby do ciasta dodajemy wody, lub mąki, tak by uzyskać odpowiednia konstystencję. masę solną można upiec w piekarniku lub zostawić do wyschnięcia.

II. Ciastolina

270 g mąki pszennej

80 ml oleju

80 ml wody

ewentualnie barwniki spożywcze

Wszystkie składniki należy wymieszać. Jeśli chcemy użyć barwników, dzielimy ciastolinę na części i dodajemy odpowiedni kolor. Jeśli to potrzebne do ciasta dodajemy większą ilość wody lub mąki. Możemy bawić się i wykorzystywać różne rodzaje mąki np. ziemniaczaną, żytnią, orkiszową.

III. Ciastolina bezglutenowa

270 g mąki ziemniaczanej

270 g mąki kukurydzianej

160 ml oleju

160 ml wody

ewentualnie barwniki spożywcze

Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy. Wykorzystując barwniki dzielimy ciasta na taka ilość, jaką chcemy uzyskać kolorów.  W razie potrzeby zwiększamy ilość wody lub mąki tak by uzyskać odpowiednią konsystencję masy plastycznej.

IV. Mannolina

2 szklanki kaszy manny

wrzątek

Kaszę mannę zalewamy mała ilością wrzątku. Po wystygnięciu zagniatamy masę. Można dodać barwniki spożywcze.

V. Piasek kinetyczny pszenny

3 szklanki maki pszennej

pół szklanki oleju spożywczego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masa powinna przypominać w dotyku mokry piasek. w razie konieczności dodać oleju lub też mąki. Można dodać barwniki spożywcze.

VI. Piasek kinetyczny ziemniaczany

3 szklanki mąki ziemniaczanej

pół szklanki oleju spożywczego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masa powinna w dotyku przypomina mokry piasek, jest bardzo jedwabista. W razie konieczności dodać oleju lub mąki, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Można dodać barwniki spożywcze.

VII. Piasek kinetyczny kukurydziany

3 szklanki mąki kukurydzianej

pół szklanki oleju

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Masa ma w dotyku przypominać mokry piasek. W razie konieczności należy dodać więcej oleju lub mąki. kolor masy żółty.

VIII. Ciecz nienewtonowska

3 szklanki mąki ziemniaczanej

1,5 szklanki wody

ewentualnie barwniki spożywcze

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub mąki, by uzyskać odpowiednią konsystencję masy. Masa powinna być półpłynna a podczas naciskania twardnieć. W celu urozmaicenia zabawy można dodać barwniki.

IX. Glut lniany

mielone siemię lniane

wrzątek

ewentualnie barwniki spożywcze

Siemię należy zalać wrzątkiem i wymieszać. Można dodać barwnik. Im mniej wrzątku tym bardziej gęsty będzie glut. W przypadku bardzo małej ilości wrzątku powstanie masa podobna do ciastoliny. Można użyć także nasiona siemienia. Przygotowanie jest takie same, wystarczy zalać wrzątkiem.

X. Glut z nasion chia

nasiona chia

wrzątek

ewentualnie barwniki spożywcze

Nasiona chia należy zalać wrzątkiem i wymieszać. Można dodać barwnik spożywczy. Gęstość gluta zależy od ilości wrzątku. Im mniej wody tym bardziej gęsty będzie glut.

XI. Masa z sody i mąki ziemniaczanej

szklanka mąki ziemniaczanej

szklanka sody oczyszczonej

3/4 szklanki wody

W garnku łączymy sodę z mąką. Dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Masę podgrzewamy, aż stanie się gładka i będzie odklejać się od garnka. odstawiamy do ostygnięcia. Po kilku minut starannie wyrabiamy masę by nabrała elastyczności. Z masy można lepić przedmioty lub wycinać kształty. Masę można odstawić do wyschnięcia lub upiec w piekarniku. Do masy można dodać barwniki lub gotowe wytwory pomalować farbami.

XII. Naturalne farby

jogurt, śmietana lub kefir

barwniki spożywcze

Do nabiału dodajemy barwniki spożywcze. Naturalne farby spożywcze są bezpieczne nawet dla najmłodszych dzieci. Zamiast barwników można użyć soku z buraka czy szpinaku.

https://rodzicielskieinspiracje.pl/