Twórz własny piasek kinetyczny lub gluta 03.04.2020
Poniżej podajemy przepisy na masy plastyczne takie jak: ciastolina, masa solna, mannolina, piasek kinetyczny, ciecz nienewtonowska, gluty czy naturalne farby, które mogą być świetną zabawą dla dzieci, jak i całej rodziny. Wykorzystując w przepisach naturalne materiały i artykuły spożywcze sprawiamy, że zabawa jest bezpieczna nawet dla najmłodszych dzieci. Zabawy masami plastycznymi wspierają rozwój zmysłów, rozwój poznawczy, rozwój ruchowy oraz wpływają na rozwój mowy.
Do dzieła! Twórzcie różnorodne prace plastyczne, dzielcie się z nami efektami pracy, przesyłajcie do nas zdjęcia na pocztę mailową. A po wykonaniu prac rozruszajmy nasze ciało przy piosence "Pięta, kciuk" https://www.edumuz.pl/produkty/391/pieta-kciuk-i-klaszczemy
Trzymajcie się i pamiętajcie: siedzimy w domu i dbamy o higienę.
I. Masa solna
3 szklanki mąki
1,5 szklanka soli
1,5 szklanka wody
ewentualnie barwniki spożywcze
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i ugniatać, by stworzyć gładkie ciasta. Jeśli używamy barwników, należy ciasto podzielić na części i dodać odpowiedni kolor. W razie potrzeby do ciasta dodajemy wody, lub mąki, tak by uzyskać odpowiednia konstystencję. masę solną można upiec w piekarniku lub zostawić do wyschnięcia.
II. Ciastolina
270 g mąki pszennej
80 ml oleju
80 ml wody
ewentualnie barwniki spożywcze
Wszystkie składniki należy wymieszać. Jeśli chcemy użyć barwników, dzielimy ciastolinę na części i dodajemy odpowiedni kolor. Jeśli to potrzebne do ciasta dodajemy większą ilość wody lub mąki. Możemy bawić się i wykorzystywać różne rodzaje mąki np. ziemniaczaną, żytnią, orkiszową.
III. Ciastolina bezglutenowa
270 g mąki ziemniaczanej
270 g mąki kukurydzianej
160 ml oleju
160 ml wody
ewentualnie barwniki spożywcze
Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy. Wykorzystując barwniki dzielimy ciasta na taka ilość, jaką chcemy uzyskać kolorów. W razie potrzeby zwiększamy ilość wody lub mąki tak by uzyskać odpowiednią konsystencję masy plastycznej.
IV. Mannolina
2 szklanki kaszy manny
wrzątek
Kaszę mannę zalewamy mała ilością wrzątku. Po wystygnięciu zagniatamy masę. Można dodać barwniki spożywcze.
V. Piasek kinetyczny pszenny
3 szklanki maki pszennej
pół szklanki oleju spożywczego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masa powinna przypominać w dotyku mokry piasek. w razie konieczności dodać oleju lub też mąki. Można dodać barwniki spożywcze.
VI. Piasek kinetyczny ziemniaczany
3 szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki oleju spożywczego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masa powinna w dotyku przypomina mokry piasek, jest bardzo jedwabista. W razie konieczności dodać oleju lub mąki, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Można dodać barwniki spożywcze.
VII. Piasek kinetyczny kukurydziany
3 szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki oleju
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Masa ma w dotyku przypominać mokry piasek. W razie konieczności należy dodać więcej oleju lub mąki. kolor masy żółty.
VIII. Ciecz nienewtonowska
3 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki wody
ewentualnie barwniki spożywcze
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub mąki, by uzyskać odpowiednią konsystencję masy. Masa powinna być półpłynna a podczas naciskania twardnieć. W celu urozmaicenia zabawy można dodać barwniki.
IX. Glut lniany
mielone siemię lniane
wrzątek
ewentualnie barwniki spożywcze
Siemię należy zalać wrzątkiem i wymieszać. Można dodać barwnik. Im mniej wrzątku tym bardziej gęsty będzie glut. W przypadku bardzo małej ilości wrzątku powstanie masa podobna do ciastoliny. Można użyć także nasiona siemienia. Przygotowanie jest takie same, wystarczy zalać wrzątkiem.
X. Glut z nasion chia
nasiona chia
wrzątek
ewentualnie barwniki spożywcze
Nasiona chia należy zalać wrzątkiem i wymieszać. Można dodać barwnik spożywczy. Gęstość gluta zależy od ilości wrzątku. Im mniej wody tym bardziej gęsty będzie glut.
XI. Masa z sody i mąki ziemniaczanej
szklanka mąki ziemniaczanej
szklanka sody oczyszczonej
3/4 szklanki wody
W garnku łączymy sodę z mąką. Dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Masę podgrzewamy, aż stanie się gładka i będzie odklejać się od garnka. odstawiamy do ostygnięcia. Po kilku minut starannie wyrabiamy masę by nabrała elastyczności. Z masy można lepić przedmioty lub wycinać kształty. Masę można odstawić do wyschnięcia lub upiec w piekarniku. Do masy można dodać barwniki lub gotowe wytwory pomalować farbami.
XII. Naturalne farby
jogurt, śmietana lub kefir
barwniki spożywcze
Do nabiału dodajemy barwniki spożywcze. Naturalne farby spożywcze są bezpieczne nawet dla najmłodszych dzieci. Zamiast barwników można użyć soku z buraka czy szpinaku.