Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony jest od 2007 roku i został zapoczątkowany przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro-Toques - organizację zrzeszającą szefów kuchni.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania stawia sobie za cel zachęcanie dzieci do zdrowego odżywiania się. W tym dniu w sposób szczególny promuje się dobre nawyki żywieniowe, systematyczne spożywanie wartościowych posiłków, oraz zwraca się uwagę na konsekwencje złej diety. W tym dniu podjęliśmy różne działania mające na celu promocję zdrowego stylu życia, w tym oczywiście odpowiedniej diety – m. in. poprzez spotkania z kucharką, intendentką. W tym roku przestrzegając zasad Procedury bezpieczeństwa nie podjęliśmy praktycznych zajęć kulinarnych. Tegoroczne obchody nawiązały do promowania zdrowego jedzenia poprzez różnego rodzaju działalność plastyczną.
Przedszkolaki zapoznały się z najnowszą piramidą żywienia, dowiedziały się czym są bomby witaminowe oraz nauczyły się odróżniać produkty niekorzystne i szkodliwe dla zdrowia, od zdrowej żywności. Uczestniczyły w ćwiczeniach gimnastycznych potwierdzając tym samym, że ruch jest najważniejszy w piramidzie zdrowia. Zdrowe odżywianie uzupełnia korzyści płynące z aktywności fizycznej i na odwrót – najlepsze efekty zdrowej diety uzyskamy w połączeniu z codzienną aktywnością fizyczną.
Pamiętajmy! Nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają wpływ na późniejszy styl życia i odżywiania. Dzieci, które poznają zalety zbilansowanego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, będą w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia.
Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego dziecka.