Dzień chleba
Światowy Dzień Chleba. Unoszący się w całym domu zapach świeżo upieczonego chleba przywołuje beztroskie dzieciństwo. Dziś, chociaż na każdym rogu i w każdym sklepie można kupić świeży bochenek chleba, nic tak nie smakuje jak domowy, pachnący chleb. Pszenny czy żytni? A może mieszany?
W tym dniu dzieci przyniosły z domu przepisy na domowy chleb, sprawdzaliśmy jakie składniki powtarzają się w każdym z nich? No cóż bez mąki, wody i drożdży lub zakwasu chleb nie powstanie. Obejrzeliśmy wspólnie film "Od ziarenka do bochenka"
Poznaliśmy przysłowia o chlebie:
- "Bez pracy, nie ma kołaczy"
- "Aż miło na duszy, jak świeży chleb puszy"
- "Biedna to kraina, gdzie się chleb kończy, a kamień zaczyna"
- "Dobry chleb z solą, byle z dobrą wolą"
- "Chleb z solą - znak i hasło zgody"
Degustacja różnego rodzaju pieczywa była okazją do poznania wyrażeń gwary łódzkiej: sznytka, leberka, żulik, angielka.